Recepten algemeen

Hier de niet seizoensgebonden recepten, of de bijgerechtjes.

Chermoula

Een Noord Afrikaanse smaakmaker:
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 bosje koriander
  • 1 tl komijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • olijfolie
Pel en snijd de knoflook fijn. Pluk en snijd de koriander fijn. Vijzel de knoflook, koriander, komijn en paprikapoeder en roer de olie erdoor. Schep de chermoula in een kommetje.Als je geen vijzel hebt, kun je ook de staafmixer gebruiken. Maar de substantie mag niet te fijn worden.

Kip met olijven en gekonfijte citroen
Ingrediƫnten voor 4 personen
  • 1 stevige braadkip
  • 2 bosjes platte peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • zwarte peper, zout
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
  • 0.25 dopje saffraandraadjes
  • 3 jonge wortelen
  • 1 gekonfijte citroen
  • 120 g groene olijven 
Bereiding
Verdeel de kip in 4 of 8 stukken. Hak peterselie, knoflook en ui fijn en strooi over de kip. Kruid met peper, zout en gember en wentel de kip door een scheutje olie. Schik de kipdelen in een tajine of braadpan en zet ze zonder deksel op laag vuur. Laat mooi kleuren, draai de kip af en toe om. Voeg saffraan en een glas water toe en dek de tajine af. Laat zachtjes verder garen gedurende 25 tot 30 min. Schil de wortelen en snij ze in reepjes, snij ook de gekonfijte citroen in reepjes. Voeg de wortelen 10 min. voor het einde van de gaartijd bij de kip. Voeg na 5 min. ook de olijven en de citroen toe en warm nog even door. Serveer de tajine met Marokkaans brood.


Aardappelkoekjes uit de oven 
2 personen


  • 700 gram aardappels
  • 1 ui
  • 1 spaanse peper fijngesneden
  • 1 teentje knof uit de pers
  • 1 ei
  • 1,5 el bloem
  • evt wat verse kruiden

Verwarm de oven voor op 190-200 graden.
Schil de aardappelen en rasp deze. (Ik ben lui, ik gebruik de keukenmachine hiervoor).
Doe het raspsel in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe het in een schaal en rasp de ui erbij.  Doe de peper, knof, het ei en bloem er bij. Roer desgewenst de fijngesneden verse kruiden erdoor (wees matig met harde kruiden zoals rozemarijn, tijm of salie).

Bedek een bakplaat met bakpapier en schep daarop 8 gelijke porties van het  beslag en druk ze een beetje plat met de lepel.
Reken op ongeveer een half uurtje baktijd.