Stoofpotje met pompoen
2 personen
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 ui
1 teentje knoflook uit de pers
klein stukje gemberwortel fijngesneden
250 gram runderlap
1½ el (arachide)olie
2½ el garam masala
1 laurierblad
500 gram pompoen schoongemaakt en in blokjes
1 rode peper
aardappels geschild en in kleine blokjes
Bereiding
Rooster het komijnzaad en het korianderzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Snijd het vlees in dobbelstenen. Bak het vlees in de olie aan alle kanten bruin. Haal het uit de pan. Bak in het achtergebleven vet de ui met de knoflook en de gember eventjes aan. Voeg dan de geroosterde specerijen, de garam masala en bak het kort mee. Giet er 3 dl kokend water bij met wat zout en voeg het vlees weer toe en laat 1 uur zacht sudderen.. Maak de peper schoon. Verwijder evt. de pitjes. Snijd de peper in ringen. Doe de pompoen, de aardappelblokjes en de peper bij het vlees en stoof het geheel in 30 minuten verder gaar. Check tussentijd of er voldoende vocht in de pan zit.
Winterwortelsoep
- winterwortel (kilo)
- rode linzen
- uitje gesnipperd
- peper in ringen
- knoflookje in fine plakjes
- stuk gember fijngeraspt
- karwijzaadjes
- chilivlokjes
- tl djintan
- groentebouillonblokjes
- arachideolie
- wat yoghurt om mee te garneren (ik gebruikte magere kwark en dat was ook lekker)
Was de peen en schil ze met de dunschiller.
Snijd de peen daarna in blokjes. Zet een soeppan op en doe de karwijzaadjes (2 theelepels) op de bodem en verhit die. Als ze lekker beginnen te ruiken haal je ze er uit. Doe 1 el olie in de soeppan en fruit daarin de ui, knof, gember en peper. Voeg de helft van de geroosterde karwijzaadjes en djintan toe en wat chilivlokjes.
Voeg dan de gewassen linzen toe en voldoende water om ze aan de kook te brengen. Tegen de tijd dat ze koken gaan de blokjes peen erbij. Zorg dat er voldoende water in de pan zit. Kook het geheel gaar in ca een half uur. Voeg 2 of 3 groentebouillonblokjes toe. (beetje afhankelijk van de hoeveelheid en hoe zout je het wil)
Pureer met de staafmixer tot een gladde massa en verwarm alles nog even goed door.
Serveer met een schep yoghurt en daarover nog wat karwijzaadjes. Lekker!
Stevige knolselderijsoep
4 personen
• 1 ui
• 1 teentje knoflook uit de pers
• 1 knolselderij
• 2 el olijfolie
• 1 l groentebouillon
• 100 ml kookroom (slanke versie)
• versgemalen peper
• 2 gerookte forelfilets
Bereidingswijze
Maak de ui schoon en snipper hem. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie en bak de knolselderij vijf minuten mee. Voeg een liter groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Kook de knolselderij in vijftien minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met de staafmixer. Roer er de kookroom en wat versgemalen peper naar smaak door. Verwarm de soep nog twee tot drie minuten en schep het gerecht in vier diepe soepborden. Snijd vier gerookte forelfilets in reepjes en verdeel deze.
Variant: vervang de forelfilet door wat uitgebakken spekjes.
Pittige stamppot van witte kool
Ingrediƫnten
• 1,2 kg kruimige aardappelen
• zout naar smaak
• 750 g witte kool
• klontje boter
• scheutje melk (maar kan ook gewoon met een beetje bouillon)
• 1 tl ketoembar
• 1 el sambal
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze in een ruime pan met water (voeg zout naar smaak toe). Maak de kool schoon en snijd hem in reepjes. Doe de groente bij de aardappelen in de pan en kook het geheel in zo’n 20 minuten gaar. Giet de aardappelen met kool af en stamp het geheel tot een dikke puree. Voeg een klontje boter en een scheut melk toe. Roer als laatste de kruiden en de sambal door de stamppot.
Lekker met gehaktballetjes.
Gevulde linzensoep
Gebruik voor deze linzensoep linzen die je niet hoeft te weken.
Dit hebt u nodig:
- 400 g linzen
- 3 grote aardappelen
- half blikje tomatenblokjes
- 2 uien in ringen
- 1 bakje champignons
- 1 kruidenbouillonblokje
- 100 g gerookte spekreepjes-
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel pittige kerrie
- 0,5 eetlepel komijnpoeder
- versgemalen peper
Bak de spekreepjes uit in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Voeg de uienringen en de geperste knoflook toe en bak ze mee. Neem een grote soeppan en doe hier de gewassen linzen, het halve blikje tomatenblokjes en de geschilde, in stukken gesneden aardappels in. Voeg 1,5 liter water toe met het bouillonblokje. Voeg het spek, de uien en het knoflookmengsel toe en vervolgens de kerrie en de komijn. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 40 minuten pruttelen op een laag vuur. Af en toe doorroeren. Snijd in de tussentijd de champignons in plakjes.
Haal, nadat de soep 40 minuten heeft gekookt, de stukken aardappel uit de soep en prak ze fijn. Doe de geprakte aardappel terug in de pan en voeg de champignons toe. Laat het geheel nog eens 15 minuten zachtjes doorpruttelen. Als de soep te veel inkookt, verdun deze dan met wat water. Voeg als laatste de bruine suiker, de vers gemalen peper en eventueel een snufje zout naar smaak toe.
Zoete aardappelsoep
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1.5 el karwijzaad
- 4 zoete aardappels
- 1.5 l water
- 100 g tuinbonen (diepvries)
- 150 g zachte geitenkaas
- 200 ml arganolie
- zout
- versgemalen peper
Serveer de soep met tuinboontjes, karwijzaadjes, verkruimel de geitenkaas erover en besprenkel naar smaak met arganolie. (Die vind je in een goed gesorteerde Turkse/Marokkaanse winkel. Je kunt het evt vervangen door mooie hazelnoot- of walnootolie)