dinsdag 30 december 2014

Regels

Het mag een ieder zijn opgevallen. Nederland is in de ban van de strengere regels.
Regelmatig hoor ik de roep om meer en vooral strengere regels.
Nu in de aanloop naar de jaarwisseling laait het weer op.

Er moet een vuurwerk verbod komen.

Natuurlijk ben ik persoonlijk niet geporteerd van vuurwerk. Dus ik kan het mij ook veroorloven om  vervent tegenstander te zijn van vuurwerk.

Nu is er ook veel overlast van honden- en kattenpoep in Nederland. Zou nu de roep ontstaan om  huisdieren te verbieden om die overlast tegen te gaan, dan zou ik veel minder voor strengere regelgeving zijn. Ik poep nooit in een andere tuin. Sterker nog, Brillenvrouw en Kale hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat ik in een andere tuin kan komen.

En wie gaat controleren of we ons aan strengere regels houden? Er kan wel een vuurwerkverbod komen, maar wat als het buurjongetje toch vuurwerk afsteekt?

En wie beboet de eigenaar van een hond als die hond op straat poept.

Dat gezegd hebbende raak ik een gevoelige snaar in de discussie over strengere regels:

  • we willen allemaal strengere regels en een hardere aanpak bij overtreding ervan, als het zaken betreft waar we zelf last van hebben.
  • we willen vooral geen strengere regels als we van de nieuwe strengere regels last zouden hebben
  • eigenlijk zouden strengere regels alleen voor andere mensen moeten gelden
  • en waarom zouden we strengere regels willen als de regels toch gecontroleerd moeten worden door ambtenaren (want wie moet dat anders doen? Parbleu, u denkt toch niet dat ik mensen ga aanspreken op fout gedrag?). En tsja, ambtenaren zijn er eigenlijk óók al veel te veel vinden we.

Nee we blijven liever klagen. Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd zeg ik altijd maar weer.

Grrr waarom hebben ze die vermaledijde netten toch opgehangen, ik moet poepen!!


zaterdag 27 december 2014

Kerst

Vlak voor de kerst waren we bij de poelier op de markt. In het kader van "vreten op aarde...." was de kraam afgeladen met luxe producten. Elke middenstander probeert een graantje mee te pikken van het eetfeest der eetfeesten.
Een mevrouw wilde een kip maken. Hoe ze die moest maken. Kon dat in de oven? De poelierster begon uit te leggen dat de kip rustig de oven in kon, maar dat ie gelardeerd moest worden en regelmatig bedropen moest worden met braadvet. 
De mevrouw was volledig afgehaakt ná het woord larderen. Ze legde uit dat ze vorig jaar een kip in een zak bij appie had gekocht, die in de oven schoof en dat de kip na een tijdje klaar was om opgegeten te worden. Maar dit jaar wilde ze het zelf doen, dus verkocht de poelierster kip in zak.  
Nee. Ik zag de wanhoop in haar ogen en legde uit dat er plenty recepten zijn op internet en dat losse braadzakken gewoon bij appie te koop zijn. Maar daarna stopte mijn hulp. Iemand die niet eens het verschil weet tussen een piepkuiken of een bio-kip die dient zich maar te beperken tot een eenvoudig doch voedzaam maal. 
Net als wij. Niet dat wij het verschil niet weten tussen die twee kippen, maar wij zijn meer van de niet liflafjes  Het robuustere soort eten zeg maar.
Ik maakte een Bretonse Bonenschotel. Het recept is voor 4 personen. 
Ingrediënten:

  • 400 gram bruine bonen
  • 400 gram gekookte ham
  • 60 gram boter
  • 2 stuks uien gesnipperd
  • 2 teentjes knofloook zeer fijn gesnipperd
  • 3 el fijn gesneden selderijblad
  • 1/2 ongesneden oud casino in vlokjes gesnipperd (niet de korst)
  • 1,5 dl rode wijn
  • 1 snuif tijm en bonenkruid
  • 1 snuif oregano 

Voorbereiding:

Week de bruine bonen 1 dag van te voren volgens de aanwijzing op het pak.

Zet de bonen met het weekwater op en voeg tijm en bonenkruid toe. Kook de bonen in ca. 40 minuten (dat is als het goed is veel korter dan op het pak staat, maar ze moeten nog de oven in). Giet de bonen af en vang daarbij 1 dl kookvocht op.

Snijd de vleeswaren in blokjes. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hete lucht)

Verhit 20 gram boter in de braadpan en bak de ui tot ze glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee. Voeg dan de vleeswaren toe en wat oregano. Bak op het laatst de bladselderij ook even mee. Schep de bonen door de vleeswaren en uimengsel en breng op smaak met zout en flink wat peper (voorzichtig, vleeswaren zijn al zout van zichzelf).

Doe het geheel in een ovenschotel en giet daar het opgevangen kookvocht en de wijn overheen. Bestrooi het geheel met 4 eetlepels broodvlokjes. Plaats in de voorverwarmde oven. Reken op ca. 45 minuten.

Smelt de rest van de boter.

Haal de ovenschotel uit de oven en verhoog de temperatuur tot 225 graden (200 graden hete lucht).

Schep het gerecht voorzichtig om, zodat de broodvlokjes het kookvocht kunnen opnemen.

Strooi vervolgens de rest van de broodvlokjes eroverheen en besprenkel het met de gesmolten boter. Zet het terug in de oven en laat het een mooi korstje krijgen (ca 10/15 minuten)

Dien zo heet mogelijk op en serveer met een gemengde salade

============
Variaties:
Voeg een eetlepel tomatenpuree aan het kookvocht toe.
De ham kun je vervangen door:
- varkensfricandeau
- gebraden kiprollade
- restjes gebakken kip of kalkoen  (of een combinatie van deze vleeswaren)