Vlak voor de kerst waren we bij de poelier op de markt. In het kader van "vreten op aarde...." was de kraam afgeladen met luxe producten. Elke middenstander probeert een graantje mee te pikken van het eetfeest der eetfeesten.
Een mevrouw wilde een kip maken. Hoe ze die moest maken. Kon dat in de oven? De poelierster begon uit te leggen dat de kip rustig de oven in kon, maar dat ie gelardeerd moest worden en regelmatig bedropen moest worden met braadvet.
De mevrouw was volledig afgehaakt ná het woord larderen. Ze legde uit dat ze vorig jaar een kip in een zak bij appie had gekocht, die in de oven schoof en dat de kip na een tijdje klaar was om opgegeten te worden. Maar dit jaar wilde ze het zelf doen, dus verkocht de poelierster kip in zak.
Nee. Ik zag de wanhoop in haar ogen en legde uit dat er plenty recepten zijn op internet en dat losse braadzakken gewoon bij appie te koop zijn. Maar daarna stopte mijn hulp. Iemand die niet eens het verschil weet tussen een piepkuiken of een bio-kip die dient zich maar te beperken tot een eenvoudig doch voedzaam maal.
Net als wij. Niet dat wij het verschil niet weten tussen die twee kippen, maar wij zijn meer van de niet liflafjes Het robuustere soort eten zeg maar.
Ik maakte een Bretonse Bonenschotel. Het recept is voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 400 gram bruine bonen
- 400 gram gekookte ham
- 60 gram boter
- 2 stuks uien gesnipperd
- 2 teentjes knofloook zeer fijn gesnipperd
- 3 el fijn gesneden selderijblad
- 1/2 ongesneden oud casino in vlokjes gesnipperd (niet de korst)
- 1,5 dl rode wijn
- 1 snuif tijm en bonenkruid
- 1 snuif oregano
Voorbereiding:
Week de bruine bonen 1 dag van te voren
volgens de aanwijzing op het pak.
Zet de bonen met het weekwater op en voeg tijm
en bonenkruid toe. Kook de bonen in ca. 40 minuten (dat is als het goed is veel
korter dan op het pak staat, maar ze moeten nog de oven in). Giet de bonen af
en vang daarbij 1 dl kookvocht op.
Snijd de vleeswaren in blokjes. Verwarm de
oven voor op 200 graden (180 graden hete lucht)
Verhit 20 gram boter in de braadpan en bak de
ui tot ze glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee. Voeg dan de
vleeswaren toe en wat oregano. Bak op het laatst de bladselderij ook even mee.
Schep de bonen door de vleeswaren en uimengsel en breng op smaak met zout en
flink wat peper (voorzichtig, vleeswaren zijn al zout van zichzelf).
Doe het geheel in een ovenschotel en giet daar
het opgevangen kookvocht en de wijn overheen. Bestrooi het geheel met 4
eetlepels broodvlokjes. Plaats in de voorverwarmde oven. Reken op ca. 45
minuten.
Smelt de rest van de boter.
Haal de ovenschotel uit de oven en verhoog de
temperatuur tot 225 graden (200 graden hete lucht).
Schep het gerecht voorzichtig om, zodat de
broodvlokjes het kookvocht kunnen opnemen.
Strooi vervolgens de rest van de broodvlokjes
eroverheen en besprenkel het met de gesmolten boter. Zet het terug in de oven
en laat het een mooi korstje krijgen (ca 10/15 minuten)
Dien zo heet mogelijk op en serveer met een
gemengde salade
Variaties:============
Voeg een eetlepel tomatenpuree aan het kookvocht toe.De ham kun je vervangen door:- varkensfricandeau- gebraden kiprollade- restjes gebakken kip of kalkoen (of een combinatie van deze vleeswaren)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten