zaterdag 19 oktober 2019

Pruimensambal

6 knetterharde pruimen zaten er in het tasje. Je kunt natuurlijk wachten tot ze rijpen, maar ik gaf dat weinig kans.

Dus ik maakte er sambal van.

1 citroen
3 madam jeanette pepers
3 teentjes knoflook
een flink stuk gember
4 schepjes suiker
wat zout
uitje
1 appel
6 knetterharde pruimen
2 tl ketoembar
1 tl djintan
2 tl kerrie

Was de appel en hal het klokhuis eruit. Snij in kleine stukjes.
Was de pruimen, ontpit ze en snij in kleine stukjes
Maak de pepers schoon, ontvel de ui en de knoflook en snijd de ui wat kleiner. Doe peper, knoflook en ui in een kom en pureer ze met de staafmixer. Was het stuk gember en snij de lelijke stukjes er af. Snij vervolgens in plakken.
Pers de citroen uit en doe het sap in een pannetje. Doe er de suiker bij en breng aan de kook. Voeg appel, pruim, gember en specerijen toe en laat ca 20 minuten pruttelen (of langer tot je de gewenste dikte hebt. Verwijder de gember.

Bewaar in een goed schoongemaakte glazen pot (met soda uitkoken en naspoelen met schoon kokend water. Vervolgens met de hete sambal pot vullen, dop dichtdraaien en omkeren)
Of in de diepvries (in kleine porties zoals ik deed)
In de diepvries ca 3 maanden houdbaar. In een pot een jaar. Eenmaal ontdooit of pot open is het beperkt houdbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten