zaterdag 19 oktober 2013

Voorraad

Zo eens in de zoveel tijd wordt het tijd om de vriezer leeg te eten en de voorraadkastjes eens te inspecteren. Ooit was ik dat laatste vergeten tot ik ineens overal kleine kruipertjes tegen kwam. Een pak bloem dat over datum was, bleek broedplaats voor de walgelijke beestjes te zijn.

Bah. Het werk dat je daaraan hebt! Niet alleen moet je alles schoonmaken, maar je moet ook heel veel weggooien ineens, want de kruipertjes gaan overal naar toe en kruipen overal in.

In het keukenkastje staat havermout. De ouderwetse soort. Ooit gekocht om zelf hartige muesli-repen van te maken. En hoewel niet vies, waren die repen nu ook weer niet zo lekker om nog een keer te maken. En havermoutpap.....nee...dat gaat hem ook niet worden.

Nu maak ik er bananenbrood van. En omdat we niet zulke zoetekauwen zijn en omdat we ook op de calorietjes letten een recept met niet al te veel suiker, en zeer weinig vet.
En vezelrijk.


Ingrediënten
125 gr volkorenmeel
125 gr havermout
115 gr suiker
3 theelepels bakpoeder
4 gr zout
1 tl speculaaskruiden
150 ml karnemelk
2 grote eieren
3 rijpe bananen gepeld

Optioneel:
100 gr extra vulling (denk aan rozijntjes, fijngesneden dadels, gedroogde abrikozen, noten, als het maar droog is en in stukjes)

Meng in een kom de havermout met de karnemelk en laat dit ongeveer een uur weken.
Verwarm de oven voor op 180°C
Meng in een tweede kom de andere droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, etc.) met de speculaaskruiden. Vet intussen een broodvorm in met boter en bestrooi de bodem en zijkanten licht met wat havermout. Voeg de bananen bij de geweekte havermout en prak deze met een vork. Voeg dan de eieren en indien van toepassing de fijngesneden vruchten/nootjes toe.
Voeg de droge ingrediënten bij dit mengsel. Meng dit alles snel door elkaar en giet het vervolgens in het ingevette bakblik. Zet het bakblik daarna meteen in de voorverwarmde oven. Totale baktijd is ca. 50-60 minuten.
Het brood is gaar als je een sate-prikker in het midden van het brood prikt en deze er droog of met maar een paar kruimels uitkomt.
Laat het brood ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en zet het daarna op een taartrek om verder te koelen en uit te wasemen. Snij het bananenbrood niet meteen aan, maar laat het liever een uurtje staan.
Dit brood is in een afgesloten zak enkele dagen, tot een week houdbaar. Invriezen kan ook.

Resultaat? Het bakpoeder bleek over datum te zijn. Dus de volgende keer gebruik ik verse. En ik laat de banaan ook echt even rijp worden. Maar zeker voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten