Zo eens in de zoveel tijd wordt het tijd
om de vriezer leeg te eten en de voorraadkastjes eens te inspecteren. Ooit was
ik dat laatste vergeten tot ik ineens overal kleine kruipertjes tegen kwam. Een
pak bloem dat over datum was, bleek broedplaats voor de walgelijke beestjes te
zijn.
Bah. Het werk dat je daaraan hebt! Niet
alleen moet je alles schoonmaken, maar je moet ook heel veel weggooien ineens,
want de kruipertjes gaan overal naar toe en kruipen overal in.
In het keukenkastje staat havermout. De
ouderwetse soort. Ooit gekocht om zelf hartige muesli-repen van te maken. En
hoewel niet vies, waren die repen nu ook weer niet zo lekker om nog een keer te
maken. En havermoutpap.....nee...dat gaat hem ook niet worden.
Nu maak ik er bananenbrood van. En omdat we niet zulke zoetekauwen zijn en omdat we ook op de calorietjes letten een recept met niet al te veel suiker, en zeer weinig vet.
En vezelrijk.
Ingrediënten
125 gr volkorenmeel
125 gr havermout
115 gr suiker
3 theelepels bakpoeder
4 gr zout
1 tl speculaaskruiden
150 ml karnemelk
2 grote eieren
3 rijpe bananen gepeld
Optioneel:
100 gr extra vulling (denk aan
rozijntjes, fijngesneden dadels, gedroogde abrikozen, noten, als het maar droog
is en in stukjes)
Meng in een kom de havermout met de
karnemelk en laat dit ongeveer een uur weken.
Verwarm de oven voor op 180°C
Meng in een tweede kom de andere droge
ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, etc.) met de speculaaskruiden. Vet
intussen een broodvorm in met boter en bestrooi de bodem en zijkanten licht met
wat havermout. Voeg de bananen bij de geweekte havermout en prak deze met een
vork. Voeg dan de eieren en indien van toepassing de fijngesneden vruchten/nootjes toe.
Voeg de droge ingrediënten bij dit
mengsel. Meng dit alles snel door elkaar en giet het vervolgens in het
ingevette bakblik. Zet het bakblik daarna meteen in de voorverwarmde oven. Totale
baktijd is ca. 50-60 minuten.
Het brood is gaar als je een sate-prikker
in het midden van het brood prikt en deze er droog of met maar een paar
kruimels uitkomt.
Laat het brood ongeveer 10 minuten in de
vorm afkoelen en zet het daarna op een taartrek om verder te koelen en uit te
wasemen. Snij het bananenbrood niet meteen aan, maar laat het liever een uurtje staan.
Dit brood is in een afgesloten zak enkele dagen, tot een week houdbaar. Invriezen kan ook.
Resultaat? Het bakpoeder bleek over datum te zijn. Dus de volgende keer gebruik ik verse. En ik laat de banaan ook echt even rijp worden. Maar zeker voor herhaling vatbaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten