zondag 24 juni 2012

Soepje

In de vriezer lag een zak met tuinerwtjes. Schatje is vaak op reis en dan kook ik dus voor 1 persoon. Erwtjes uit de vriezer zijn ideaal. Je voegt er wat toe aan de couscous, rijst...noem maar op en je krijgt net wat meer groenvoer naar binnen. Zonder schillen, doppen schoonmaken etc.

Maar zo'n zak in de vriezer heeft een nadeel. Op een gegeven moment zit er 1 klomp erwten in waar je niets meer mee kunt. En om nu ineens 500 gram doppertjes te eten, nee met die dingen moet je wel wat doen. En weggooien, nee dat doe je niet met een pond goede doppertjes.

Ik maakte er een zomers soepje van. Als eenvoudig voorgerecht volstaat dit voor 4 personen.:

4 plakjes ontbijtspek
scheut room
500 gram erwtjes uit de vriezer
1 ui fijngesnipperd
1 teen knoflook uit de knijper
verse kruiden uit de tuin (ik nam italiaanse kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano) gewassen en fijngesneden (ca 2 el)
een half groente bouilonblokje 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de plakjes ontbijtspek op een stukje bakpapier en laat dat knapperig worden in de hete oven.
Fruit de uitjes met de knoflook. Voeg de kruiden toe. Laat even meefruiten.
Doe de erwten erbij en een kwart liter water. De erwten had ik 2 uur van te voren uit de vriezer gehaald.
Laat een paar minuten koken tot de erwten helemaal ontdooit zijn. Voeg het halve bouillionblokje toe. Roer door en laat nog even koken.
Pureer het geheel met een staafmixer. en beoordeel de dikte. Ze mag best stevig zijn. Maar voeg desgewenst wat water toe.
Breng op smaak met zout en peper.

Schep de soep in kommen, giet er wat room over en verbrokkel de knapperige ontbijtspekplakes er over.

Sorry dat de foto niet scherp is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten