zaterdag 31 december 2011

Oud Jaar

Terwijl Guesh Patti op de achtergrond staat is het tijd om even stil te staan bij wat er het afgelopen jaar is gebeurd.

Natuurlijk geheel willekeurig, maar ja...oud jaar heeft toch iets weemoedigs. Dus terugkijken hoort daar een beetje bij. Wat is mij bijgebleven van 2011?

De Noord Afrikaanse Lente. Veel dictatoriale landen rommelen......leiders worden openlijk aangeklaagd en de massa wordt geprobeerd met grof geweld de mond te snoeren. Dictators moesten het veld ruimen of werden vermoord.

De crisis in Amerika die door de malaise in Europa helemaal uit het beeld is verdwenen. De Republikeinen die daar alles proberen om te voorkomen dat Obama wordt herkozen. Partij politiek weegt zwaarder dan landsbelang.

En tegen dat licht......er zijn nu een paar landen waar geen politici in de regering zitten. Is dat toeval? Of krijgt de bevolking steeds meer genoeg van politici die meer belang zien om hun kop in de krant of op de tv te zien dan aan het algemeen belang te denken? Is ons oude zuilen systeem (een liberale, een gelovige en een sociaal democratische zuil) echt definitief passé.... en durven alleen de politieke mastodonten dat nog niet te erkennen?

De teloorgang van Griekenland. Wij vanuit het noorden van Europa bekijken het geheel door een Calvinistische en Anglo-saksische bril. De zuidelijke landen sjoemelen, bedriegen, de mafia regeert. Maar betekent de crisis in Europa en in Amerika niet gewoon het einde van het kapitalistische model?

Maar er was meer...te veel om in een blogje te vangen.

Op naar 2012!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten